Kotisivujen muutto

Kerron tässä siitä kuinka kotisivujen muutto toteutetaan alustasta X WordPress.org:iin.

Kotisvujen muutto voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Kerron tässä kansanomaisella kielellä molemmat tavat, ja sen missä tilanteessa toimitaan milläkin tavalla ja miksi. Täältä voit lukea omiin käyttökokemuksiini perustuvan vertailun eri kotisivualustoista.

Vaihtoehto 1, suora muutto:

Asennetaan WordPress palvelimelle, ja muutetaan domainin nimipalveluasetukset. Näin asennettu WordPress vastaa sinun domainillesi, eli esimerkiksi www.topik.fi, ja liikenne verkossa kulkee siihen asennettuun WordPressiin, joka on siis siellä palvelimella.

Tämä toteutustapa soveltuu tilanteisiin joissa muutettavaa sisältöä, eli tekstiä ja kuvia on vain vähän. Tai vaihtoehtoisesti niitä paljon mutta sisällön siirtäminen on osin tai kokonaan automatisoitavissa.

Tämän jälkeen WordPressissä on tehtävää. Siellä pitää:

  • Rakentaa ulkoasu, eli tehdä leiskat.
  • Asentaa tarvittavat lisäosat. Tarvittavat lisäosat ovat mm. tietoturvaan ja SEO-optimointiin liittyviä.
  • Tehdä SoMe-linkitykset.
  • Viedä sisältö, eli ne teksit ja kuvat. Tämä tehdään joko käsin copy-pastella, tai mieluummin automaattisesti.

Esimerkiksi excelissä toimitettu sisältö on automatisoidusti mahdollista viedä sisään WordPressiin. Verkkokauppa-alustalle nimeltä Prestashop on olemassa lisäosa joka lukee Prestashopin tietokantaa ja tuo sisällön näin automaattisesti WordPressiin (ja Woocommerceen, eli WordPressin verkkokauppaan.)

Bloggerillekin on oma import- työkalu, tämä prosessi toimii kun ensin exportataan Bloggerista sisältö ulos, ja sitten importataan se WordPressin puolella.

Kotisivukoneen osalta sisältö siirtyy excelin kautta WordPressiin.

Erinäisten closed sourse- kotisivualustojen osalta ei yleensä ole muuta vaihtoehtoa kuin viedä sisältö käsin WordPressiin. Jos sisältöä on vähän, niin ei tämäkään ole ongelma, eikä edes mainittava hidaste.

Vaihtoehto 2, alidomain asennus:

Toinen vaihtoehto on asentaa nykyiselle kotisivualustallesi alidomain, ja asentaa wordpressiin sama alidomain, ja sen jälkeen siirtää liikenne nykyiseltä palvelimelta siihen WordPress- alidomain asennukseen. Alidomain on esimerkiksi www.kehitys.topik.fi

Tämä vaihtoehto on tarpeen silloin kun liiketoiminta on suurta, emmekä siksi halua että sivut ovat missään vaiheessa huoltotilassa. Tai vaihtoehtoisesti on tarpeen suunnitella erinäisiä mittavia toimintoja kyseiselle sivulle, eli configuroida tietokantoja, asentaa mittavia ostokäytösprosesseja, jne.

Kun tämä on tehty etenee prosessi kuten vaihtoehdossa 1 kuvailtu, eli taas:

  • Rakentaa ulkoasu, eli tehdä leiskat.
  • Asentaa tarvittavat lisäosat. Tarvittavat lisäosat ovat mm. tietoturvaan ja SEO-optimointiin liittyviä.
  • Tehdä SoMe-linkitykset.
  • Viedä sisältö, eli ne teksit ja kuvat. Tämä tehdään joko käsin copy-pastella, tai mieluummin automaattisesti.

Kun uusi sivu on valmis, ohjataan taas vähän liikennettä. Eli se WordPress alidomainasennus jonka teimme, muutetaan varsinaiseksi domainasennukseksi, ja jotta näin tapahtuu, kopioidaan tehty WordPress- tietokanta, ja muutetaan sen ohjauksia. Sen jälkeen ohajtaan domainin nimipalvelit ja sieltä se WordPress sitten vastaa, esimerkiksi www.topik.fi:nä.

Tämän jälkeen elämä jatkuu normaalisti, ja kotisivut ovat Worpressissä. Mikäli sinua kuitenkin jäi askarruttamaan jokin asia näiden kotisivumuuttojen osalta, niin suosittelen tätä.